tiistai 20. marraskuuta 2018

Asukastyöpajassa kirkkonummelaisten kanssa

Järjestimme keskiviikkona 7.11. HSL:n toimistolla asukastyöpajan, johon osallistui seitsemän kirkkonummelaista joukkoliikenteen käyttäjää. Kokeilimme tällaista työpajaa ensimmäistä kertaa osana linjastosuunnitelmien asukasvuorovaikutusta. Työpaja sujui hienosti ja sekä osallistujat että järjestäjät olivat tyytyväisiä työpajan antiin. Kiitos vielä kaikille työpajaan osallistuneille! Meillä oli kivaa ja niin näytti teilläkin olevan!

Työpajassa käytettiin keskustelun tukena osin kuvitteellisia linjakarttoja.
Työpajassa käytettiin keskustelun tukena osin kuvitteellisia linjakarttoja.
Työpajan osallistujat rekrytoitiin sosiaalisen median kautta, ja valitsimme osallistujat siten, että he asuvat eri puolilla Kirkkonummea – kuitenkin siten, että kaikki heistä asuvat vähintään jonkun 170-sarjan linjan vaikutusalueella. HSL:n puolelta työpajaan osallistui joukkoliikennesuunnittelijoita ja asiakasymmärryksen asiantuntijoita.

Työpajan aluksi kerroimme, mistä tässä Kirkkonummen liityntälinjaston tarkastelussa on kyse. Iloksemme huomasimme, että lähes kaikki olivat kuulleet projektista ennakkoon ja moni oli myös vastannut liikkumiskyselyymme!

Seuraavaksi vuorossa oli keskustelua siitä, miten joukkoliikenne palvelee nyt, mitä hyvää ja huonoa yhteyksissä on. Tämän jälkeen työskenneltiin 2-3 henkilön ryhmissä ja tutkittiin kahta erilaista linjastokarttaa. Olimme keskustelun avaamiseksi tehneet muutamia muutoksia nykyisten linjojen reitteihin. Annettu tehtävä ei ollut helppo, sillä oman liikkumisen lisäksi piti arvioida vaihtoehtoja muidenkin kannalta. Linjastovaihtoehdot, joita osallistujille esiteltiin, eivät olleet todellisia linjastosuunnitelmia, vaan kärjistettyjä reittivaihtoehtoja keskustelun herättämiseksi. Tärkein anti työpajassa oli juuri se osallistujien keskustelu ja mielipiteet asiasta.

Analysoinnissa käytettiin samankaltaisuusmenetelmää.
Analysoimme työpajan havaintoja ja palautteita samankaltaisuusmenetelmää käyttämällä.
Muistilapuille kirjattuja havaintoja.
Muistilapuille kirjattuja havaintoja.
 Perjantaina 9.11. kävimme HSL:n porukalla läpi työpajan tuloksia ja sieltä kirjattuja havaintoja ja palautteita. Käytimme analysoinnissa samankaltaisuusmenetelmää, jossa kiteytettiin osallistujien mielipiteitä ja huomioita havainnoiksi ja johtopäätöksiksi, joita voidaan käyttää suunnittelun tukena.

Mitä mieltä sinä olet, pitäisikö tällaisia asukastyöpajoja järjestää myös jatkossa, kun teemme linjastosuunnitelmia?

2 kommenttia:

  1. Sarvvvik unohdettu? se tarvitsee huonojalkaisille palvelulinjan niin kamalan jyrkän ja pitkän mäen takia. Bussia odotellessa saa joka kerta ihmetellä, tukleeko se bussi vai menikö se jo , koska linjat niin pitkät! Huh huh.

    VastaaPoista
  2. Sarvvikin ohi menevää liikennettä voisi miettiä vähän uudestaan, koska se ei ole asukasmäärään nähden kovin hyvä. Vanha suora yhteys Kamppiin olisi kova sana, koska sille olisi varmasti vieläkin kysyntää. Vaihto Matinkylässä lisää matka-aikaa aivan kohtuuttoman paljon.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.